top of page
ORL IOANOU_edited_edited.png

  Σε κάθε επεισόδιο οξείας αμυγδαλίτιδας η φλεγμονή μπορεί να «ξεφύγει» από τα στενά όρια της αμυγδαλής και να επεκταθεί και γύρω από την κάψα της στις γύρω περιοχές. Αν συμβεί αυτό πολύ συχνά σχηματίζεται το περιαμυγδαλικό απόστημα, δηλαδή συγκεντρώνεται πύον σε μια κοιλότητα γύρω από την αμυγδαλή. Συχνότερα στο περιαμυγδαλικό απόστημα αναπτύσσεται στρεπτόκοκκος, αν και πολλές φορές στις καλλιέργειες ανευρίσκονται και άλλα μικρόβια.

 

  Ποια είναι τα συμπτώματα;

 

  Σε περίπτωση που αναπτυχθεί περιαμυγδαλικό απόστημα σαν επιπλοκή αμυγδαλίτιδας, τα συμπτώματα επιδεινώνονται δραματικά και χαρακτηριστικά εμφανίζονται:

–  Κακουχία.

–  Υψηλός πυρετός.

–  Δυσφαγία.

–  Τρισμός ( δυσκολία να ανοίξει το στόμα ο ασθενής).

–  Διόγκωση στη μαλακή υπερώα ( το πίσω μέρος στον ουρανίσκο).

–  Λεμφαδενίτιδα.

 

  Ποια είναι η θεραπεία;

 

  Όταν ο ΩΡΛ εξετάσει τον ασθενή, για να επιβεβαιώσει την ύπαρξη αποστήματος προχωρά σε παρακέντηση της περιοχής με τοπική αναισθησία, για να διαπιστώσει την ύπαρξη πύου στην περιοχή. Εφόσον αναρροφήσει πύον ο ιατρός προχωρά σε διάνοιξη της περιοχής με μια μικρή τομή με νυστέρι γύρω από την αμυγδαλή.

  Στη συνέχεια απαιτείται νοσηλεία του ασθενή για λήψη ενδοφλέβιου αντιβιοτικού και παρακολούθηση.

  Επειδή η πιθανότητα να εμφανιστεί πάλι απόστημα ειδικά μετά το δεύτερο επεισόδιο, συστήνεται μετά την αποδρομή της φλεγμονής να γίνει αμυγδαλεκτομή.

bottom of page